вторник, 17 мая 2016 г.

Гончарова Софія

Чому я раджу кожному прочитати   співомовки  С.Руданського

У приказках-співомовках, у цих блискучих поетичних мініатюрах розкрито величезний морально-етичний потенціал українського менталітету. Сміх Руданського передусім делікатний, хоч і ущипливий. Автор ніколи  не дозволяє собі насміхатися над людиною, принижувати її, виявляти зневагу чи зверхність до осіб неукраїнської національності. Це дуже важливо, адже в його гумористичних творах зустрічаємо й цигана, й шинкаря-еврея, і москаля, і поляка. Автор висміює людей за моральні вади, негідні вчинки, а не за національні ознаки.
Ми зараз, ще діти та не можемо говорити про соціальні проблеми, як дорослі. Але інколи нам хочеться  обговорювати чи навіть висміювати нашу державну владу чи якусь людину, яка чимось нам не сподобалась. У співомовках, як раз говорять про дорослі проблеми, але більш легкою та простою мовою. У співомовках С. Руданського ми можемо побачити висміювання людських приказок чи якихось вад людини. Яскраво зображено висміювання людської дурості, у співомовках “Добре торгувалось” та “Запорожці у короля” король та два купці хотіли підсміятися над козаками та чумаком, але самі залишилися у дурнях, бо людина, яку обговорювали поступила розумніше. У співомовці “Свиня свинею”  чітко зображується людський егоїзм та впертість. Мужик якій ніс свячене, замість того, щоб сказати, що він не здатен усе зробити, вирішив усе звалити на свиню.
Як бачимо, Руданський – не побутовий гуморист. Він торкався гострих політичних питань у творах різних жанрів – патріотичних віршах-піснях, поемах, приказках тощо. 




Комментариев нет:

Отправить комментарий